Чому перегрівається ноутбук і як цього уникнути?

Вважається, що перегрівом є перевищення нормативних температурних показників. Перегрів ноутбука виникає в робочому стані, значить, і причиною перегрівання є робота ноутбука.

Що викликає нагрівання ноутбука?

Всім відомо, що для роботи ноутбука потрібно електрика: внутрішні компоненти живляться від розетки або від вбудованого акумулятора. Обчислювальна потужність будь-якого комп'ютера покладається на процесор: центральний і графічний. Саме вони викликають, перегрів ноутбука, оскільки частина електричного струму проходячи через кристал процесора перетворюється в тепло з-за опору. Перші моделі процесорів і ноутбуків грілися настільки мізерно, що не вимагали охолодження зовсім. Із зростанням потужностей та продуктивності чіпів – треба було тримати температурний режим на певному рівні, щоб уникнути руйнування чіпа або оточуючих його елементів.

Як охолоджується ноутбук?

Охолодження ноутбука схоже з роботою водяного отепленія: є котел, який створює тепло (процесор), для того щоб це тепло доставити використовуються труби (в ноутбуках і інших електронних пристроях – термотрубки), а також розсіювачі тепла – батареї і радіатори (в ноутбуках теж використовуються радіатори). Для більш швидкого охолодження термотрубок використовується повітряний потік, створюваний вентилятором (кулером).

Чому перегрівається ноутбук?

Робота системи охолодження ноутбука побудована з однією метою: не допустити перегріву. Але іноді вона не справляється зі своїм завданням і ось з яких причин:

  • Запилення радіаторної решітки
  • Запилення вентилятора
  • Вироблення підшипника вентилятора
  • Зламані лопаті вентилятора
  • Деформація (розгерметизація) термотрубки
  • Висихання термопроводящей пасти і гумок

Кожна з цих причин в рівній мірі може привести до перегріву.

Наслідки перегріву

Різні дії або бездіяльності з боку користувача або власника ноутбука, можуть призвести до довготривалого перевищення допустимої робочої температури. Несвоєчасна чистка призводить до виходу з ладу:

  • центрального процесора (CPU)
  • графічного процесора (GPU)
  • набору мікросхем «північний міст» (Northbridge chipset)
  • набору мікросхем «південний міст» (Міст chipset)

Заміна цих компонентів обходиться від 4 до 10 разів дорожче, ніж чистка ноутбука.

Як уникнути перегріву?

Щоб не витрачатися на дорогий ремонт, дамо кілька простих порад, як уникнути перегріву.

Порада №1 Прибирання

Регулярно прибирайтеся в будинку або в офісі. Вологе прибирання зменшить кількість пилу в приміщенні. Мінімальна присутність пилу не буде ускладнювати роботу системи охолодження ноутбука.

Порада №2 Охолоджуюча підставка

По можливості відмовтеся від охолоджуючої підставки – вона створює додатковий повітряний потік, який включає в себе пил, тим самим швидше засмічуючи нутрощі ноутбука пилом, шерстю і іншим повітряним «сміттям».

Порада №3 Робіть регулярні чищення

Регулярне техобслуговування потрібно автомобілів, регулярне дослідження потрібно організму людини. Точно також і цифрової техніки потрібно регулярне обслуговування. Про те, як часто потрібно чистити ноутбук, ми розповідали в одній зі статей. А якщо чистка потрібно вже зараз – ласкаво просимо в один із наших сервісних центрів! Приносьте ноутбук на чистку!

Також радимо прочитати статтю «7 міфів про чищення ноутбуків». У ній ми руйнуємо 7 популярних міфів про чищення ноутбуків.