Наскільки часто потрібно чистити ноутбук?

Це питання можна часто почути від людей, у яких є лептопи. З урахуванням величезної кількості реклами на вулицях і в під'їздах, а також рекомендацій від всіляких блогерів, питання «А чи потрібно цим займатися?» для більшості відпав. 

Нині значній кількості користувачів відомо, що через вентиляційний отвір у комп'ютер потрапляють частинки пилу і всілякого сміття. Це, в короткостроковій перспективі, зробить роботу вентилятора куди більш гучною, а ефективність системи охолодження – більш низькою. Погіршення роботи даної системи призведе до зависань лептопа, які будуть частішати, а їх тривалість – збільшуватися. У гіршому ж випадку, якщо не чистити комп'ютер більше 2 років, пил може серйозно порушити роботу материнської плати і процесора, що незабаром призведе до «смерті» пристрою або ж до того, що використання його перетвориться на суцільну муку. Слід також пам'ятати, що не варто залишати ноутбук включеним в місцях, де завжди збирається багато пилу. На ліжку, до прикладу.

Частота чищення

Періодичність залежить від двох основних факторів:

  • Наявність маленьких дітей і домашніх тварин
  • Інтенсивність використання комп'ютера

Якщо в будинку є діти, які не досягли хоча б підліткового віку, та/або з тваринами (природно, мова не йде про акваріумних рибок або кого-то таке, а лише про тих вихованців, у яких є шерсть), а також якщо комп'ютер використовується інтенсивно і постійно (для важких ігор, обробки відео і так далі), то чистити систему охолодження потрібно приблизно раз на 7-8 місяців. 

Якщо ж ні дітей, ні тварин в будинку немає і гаджет використовується помірно і для не самих складних для його начинки завдань, то достатньо буде почистити раз на 10-12 місяців.

Економія на сервісному центрі: можливі наслідки

Наступного питання, яке найчастіше виникає у користувачів: «Краще здати в який-небудь сервісний центр або можна все зробити самому?» Адже, здавалося б, схема дій проста, як двічі два:

  1. Розібрати
  2. Почистити
  3. Зібрати

Вірменське радіо відповідає: зробити самому, звичайно, можна, проте потрібно бути абсолютно впевненим у тому, що ви знаєте, як правильно виконати вищезгадані операції. Адже лептопи, на відміну від стаціонарних ПК, досить крихкі і в разі чого можна втратити значно більші кошти, ніж ті, які були б витрачені на чистку фахівцем. Як відомо, найбільші проблеми – ті, які ми самі собі створюємо. 

А багато клієнтів саме цим і займаються, і залишаються в результаті біля розбитого корита у вигляді уламків корпусу, пошкодженої системи вентиляції або батареї («везучі» і «умілі» пошкоджують материнську плату). Це вже не кажучи про те, що при самостійному розв'язуванні ноутбука гарантія миттєво згоряє.

Ітогі подвєдьом (c)

Отже, до чого ми прийшли: в залежності від обставин чистити лептоп потрібно від 1 разу в 7-8 місяців до 1 разу в рік і щоб уникнути ексцесів краще здавати його з цією метою в сервіс. 

У мережі сервісних центрів "Технарі" ви завжди можете швидко, якісно і з гарантією виконати чистку ноутбука