Історія «Синього екрану смерті» BSoD

Хоч спочатку так і не замислювалося, але «екран смерті», як його тепер називають ті, хто стикався з цим «чудовиськом», став неймовірно впізнаваним явищем. Він викликає досить змішані емоції: легкий холодок по шкірі, від спогадів про ту незбережені інформації, які забрав із собою «синій екран», і невелика ностальгія за часами, коли все тільки починали освоювати ПК, а «екран смерті» неодмінно супроводжував цей процес.

Більш молодому поколінню користувачів зараз складно зрозуміти, яку паніку ми відчували при вигляді цього «явища». Що б ви не робили, весь прогрес, досягнутий до останнього збереження, просто розчинявся в повітрі, і комп'ютер вимагав перезавантаження, а перезавантаження в ті часи була справою не настільки буденним, як зараз, і могла займати до десяти хвилин часу. 

Хоч ці часи і далеко в минулому, синій екран досі залишається символом чогось непрацюючого або якого-небудь збою. Давайте трохи зануримося в історію цього явища і згадаємо, як це було.

Windows 3.1

В той час характерного синього кольору DSoD ще не придбав. Тому, користувачі бачили просто чорний екран. Але в той час ця синява з'являлася при виконанні команди Ctrl+Alt+Delete, і саме вона була натхненником наступного інтерфейсу «екрану смерті».

Варто відзначити, що творцем BSoD у тому вигляді, в якому ми всі його знаємо сьогодні, був Стів Балмер, генеральний директор Корпорації Microsoft з січня 2000го року до лютого 2014го.

Windows 95 і Windows 98

Вже навіть складно уявити собі масштаби галасу, яка виникла тоді навколо ОС для ПК. Аналогію можна провести хіба що з галасом навколо сенсорних телефонів на зорі їх виникнення і ажіотажем навколо ранніх версій iPhone.

У 90ті роки люди натовпами ломилися в магазини і були в захваті буквально від УСЬОГО. Звичайно, крім нашого старого доброго «екрану смерті». У ранніх версіях BSoD не надавав майже ніякої інформації про причини поломки і спосіб розв'язання – тільки програмний код, зрозумілий, на той момент, навіть не кожному програмісту.

Єдине, що було зрозуміло простому обивателю – остання строчка: «Для подальшої роботи з комп'ютером, виконайте перезавантаження». Причин крашу було всього дві: помилка в програмі або падіння одного з драйверів. Причини-то всього дві, а проблем виникало мільйон!

Кожен день мільйони людей просто панічно спостерігали наступну картину: ви виконуєте певні дії за своїм ПК - і, ні з того ні з сього, все летить в тартарари.

В теорії, все повинно було працювати так: вас сповістили про поломку і нормальний режим роботи може бути відновлений натисканням будь-якої клавіші. На жаль, у дійсності, тому практично ніколи не спрацьовувало!

Іронія в тому, що в ранніх версіях BSoD був ще один маленький пунктик «Можливо, вийде продовжити роботу в нормальному режимі», але він був видалений з-за своєрідною хибності, яка давала користувачам порожні надії.

Windows 2000

Розробники намагалися мінімізувати частоту появи «синього екрана» на моніторах користувачів, але все одно його появи були досить частими, і з часом ставали навіть трохи буденними.

Компенсувати це намагалися розширеним списком рад щодо подальших дій (перевірка на віруси або тому подібне), якщо біда все ж трапилася. Нововведенням на даному етапі стала можливість відстеження можливих причин поломки та їх подальше усунення уникнути повторного збою з тієї ж причини.

Windows XP і Windows 7

Нововведень в цій ОС не було, але розробники не сиділи на місці і працювали в цьому напрямку. Процес мінімізації подібних поломок тривав і список порад вже був досить великий і інформативний.

Windows Vista в цій боротьбі не досягла успіху і краши стали частіше, чого не можна сказати про ХР. Сам же синій екран не піддався ніяким видозмінам.

Windows 7 знизила кількість появ «екрану смерті», але нічого нового в ньому самому не з'явилося.

Windows 8 і Windows 10

Windows 8 змінила всім добре запам'ятався синій екран на сумний смайлик (ось такий «:(» ) і текст «На вашому ПК виникла проблема. Рекомендується його перезавантажити. Ми лише збираємо деякі відомості про помилку, а потім ви зможете виконати перезавантаження» і трохи нижче, шрифтом менше, по закінченню діагностики, було написано «При бажанні ви можете знайти в Інтернеті інформацію за цим кодом (далі йшов перелік кодів, залежно від помилки, яка виникла особисто у вас)». 

Як бачите, все стало набагато більш автоматизовано і зручно. До того ж зміна тону екрану в трохи більш приємний практично знищило асоціації зі старим добрим «екраном смерті», хоча таким він залишатися не перестав.

Ніяких змін після Windows 8 не з'явилося в Windows 10.

На пам'ять у нас залишився самий культовий розіграш, пов'язаний з комп'ютером. Його засновником стала компанія Sysinternals (яку, до речі, пізніше придбав Microsoft). Сам розіграш полягає в запуску додатка, яке імітує той самий великий і жахливий «Синій екран смерті» і призводить недосвідчених користувачів в невимовний жах.

Смотрите на сайте ссылка на гидру в тор.