Як захистити комп'ютер від Петі? (вірусу)

Як стало відомо раніше вірус вражає ПК і сервери під управлінням Windows. Вакцину від вірусу-здирника знайдено. Щоб не заразитися поточною версією (від 27 червня 2017 року) буде потрібно всього лише створити файл з ім'ям perfc і помістити його в системну папку Windows на диску C (повний шлях: C:\Windows) та зробити його доступним тільки для читання. 

Є два способи виконати вакцинацію: автоматичний і ручний.

Автоматична вакцинація

Для створення захисту від вірусу Petya/Petna/NotPetya/Petyа.A в автоматичному режимі скачайте файл nopetyavac.bat за адресою https://download.bleepingcomputer.com/bats/nopetyavac.bat і запустіть його з правами адміністратора. Лоуренс Абрамс створив пакетний файл, який виконує автоматичну вакцинацію від «Петі».

Ручна вакцинація

Щоб виконати ручну вакцинацію від «Петі» вам знадобляться права адміністратора. Керівництво по вакцинації є покроковим, на прикладі Windows 10, але підійде і для попередніх версій Windows.

Крок №1

Увімкнути показ прихованих файлів і файлових розширень. 

Для цього вам потрібно зайти в параметри папок. Щоб зайти у властивості папок: відкрийте провідник, потім перейдіть на вкладку «Вид», а потім натисніть «Параметры». Коли параметри папок відкриються, спустіться вниз додаткових параметрів і зніміть галочку з «Скрывать расширения для зарегистрированных типов файлов» і встановити перемикач відображення прихованих файлів і папок на «Показывать». 

Застосуйте зміни.

Крок №2

Відкрийте папку Windows на диску C. 

Знайдіть там файл notepad.exe (це звичайний блокнот) і потім створіть копію файлу: або поєднанням клавіш ctrl+c і ctrl+v, або через контекстне меню. У вас повинен з'явиться файл notepad – копия.ехе

Крок №3

Після створення файлу notepad – копия.ехе його необхідно перейменувати perfc. 

Для цього скористайтеся клавішею F2 (коли файл виділений) або через контекстне меню. Перейменувати файл потрібно саме в «perfc» без лапок.

Крок №4

Відкрийте властивості знову перейменування файлу perfc і встановіть галочку атрибута «Тільки для читання». 

Застосуйте зміни. Вікно властивостей закриється, а ваш комп'ютер тепер повинен бути вакцинований від вірусу Petya/Petna/NotPetya/Petyа.A