Як стати анонімним в Інтернеті?

В нашу епоху дешевого, загальнодоступного Інтернету кожен, напевно, стикався з загрозою в стилі «Я тебе по IP вирахую!!!», а ті, хто не стикався, точно чув про подібні «залякування». Однак, при цьому, не всі (особливо загрозливі) знають, що, власне, таке IP-адреса. 

IP-адреса – це унікальний ідентифікаційний номер, який присвоюється в мережі Інтернет кожному комп'ютерові, який використовується для обміну даними в Інтернеті. IP-адреса – це, практично, Ваша прописка. Провайдеру не важко дізнатися, який клієнт використовував певний IP в певний момент часу. Незважаючи на абсолютну сміховинність 99.99% загроз, вирахувати людину по IP дійсно можливо і не дуже складно. 

Вам, напевно, прийде в голову думка, начебто: «Да ладно, ніхто вираховувати мене не буде, навіщо мені морочитися з приховуванням IP-адреси». Однак, як відомо, краще перепильнувати, ніж недопильнувати. 

А от три практичні причини приховати IP:

  • Анонімність в Інтернеті (ні один сайт, на який Ви зайшли, не зможе дізнатися IP, а відповідно і Вас)

  • Захист особистої інформації (наприклад, коли Ви використовуєте технологію VPN, про яку буде розказано нижче, весь трафік шифрується, а значить нікому не дізнатися, які сайти були відвідані)

  • Перегляд недоступного контенту (швидше за все, Ви не раз бачили написи, на кшталт «Дане відео заблоковано для вашого регіону», а з прихованим IP сайт регіон не дізнається, відповідно контент буде доступний) 

Щоб досягти описаного вище, є кілька способів. Розглянемо ж трійцю найбільш популярних:

  • Вже згадувана VPN, вона ж віртуальна приватна мережа. Дана технологія підміняє IP і шифрує трафік. Даний метод є найбільш надійним з усіх. VPN-сервер можна купити або отримати безкоштовний доступ.

  • Використання проксі-сервера. Це допоможе приховати IP-адресу в браузері. Для роботи з даною технологією може знадобитися встановлення спеціальної програми.

  • Мережа TOR – вона ж «цибульна маршрутизація». TOR – мережа маршрутизаторів по всій Земній кулі (звідси і назва: відстежив один маршрутизатор – відразу потрібно відстежувати наступний, як шари цибулини). Даний технологія також шифрує трафік. 

Приховування IP-адреси через VPN

Тут мова піде про безкоштовні версії. Таких по Інтернету розкидано чимало. В основному, такі сервіси використовують технологію L2TP VPN через IPSec. Дана технологія, за замовчуванням, є у всіх операційних системах, як мобільних, так і настільних. 

Проте, слід пам'ятати, що в безкоштовному варіанті діє обмеження швидкості в 2-3Мбіт/с (залежить від сервісу) і немає можливості користуватися поштовими програмами, як Outlook. Також не можна забувати, що «безкоштовний сир» буває тільки в мишоловці і після встановлення такого VPN можна виявити у себе в комп'ютері який-небудь веселий вірус. 

Приховування IP-адреси через проксі-сервер

Проксі використовують виключно для зміни IP. Це означає, що про використання даного способу буде відомо Вашому провайдеру. Розглянемо класифікацію проксі.

 

За ступенем анонімності проксі-сервери бувають:

  • Прозорими – передають справжній IP
  • Анонімними – приховують IP, але повідомляють, що Ви використовуєте проксі
  • Елітними – абсолютна анонімність, без вказівки використаної технології 

За способом підключення:

  • HTTP, HTTPS-проксі (напевно Ви бачили ці поєднання букв на початку безлічі інтернет-адрес). Вони бувають прозорими, і анонімними, і елітними.
  • Socks-проксі. Бувають тільки елітними. Забезпечують повну анонімність.

Безкоштовні проксі мають великий мінус – низьку швидкість. Одна веб-сторінка може завантажуватися кілька хвилин. 

Приховування IP-адреси через TOR

Цей метод досить простий, однак потрібно встановлювати особливе програмне забезпечення. Це означає, що на комп'ютерах, призначених, наприклад, для роботи, використовувати цю технологію не вийде. Як вже говорилося вище, TOR є мережею маршрутизаторів по всьому світу. При її використанні кожен запит проходить через декілька серверів в різних частинах планети. 

Варіанти підключення TOR існує два: скачування однойменного браузера або спеціальної програми. TOR – це найбільш популярний спосіб приховування IP, оскільки підключення до мережі здійснюється абсолютно безкоштовно. Однак, як і у випадку з проксі, це компенсується дуже, ДУЖЕ низькою швидкістю Інтернету. Це обумовлено як раз-таки тим, що запит може весь світ обійти, поки обробиться.

Висновок

Приховування IP-адреси – річ, безумовно, корисна, але за неї доведеться платити. Або грошима, купуючи VPN або елітний проксі, або часом, який Ви, чекаючи завантаження чергової веб-сторінки в TOR-е або через безкоштовний проксі-сервер або (в меншій мірі) VPN.