Root Android: що це таке і для чого він потрібен

Здавалося б, Android – відкрита система: кастомізуй, видаляй фірмові оболонки – роби, що хочеш, одним словом. Однак, це лише ілюзія. На ділі, «зелений робот» також має купу обмежень, поставлених Google (для чого ці обмеження поставили, буде сказано нижче). Якщо Ви дійсно хочете мати практично необмежену владу над пристроєм (вибачте за пафос), то Вам необхідно поставити на гаджет root. 

Що таке root? 

B Unix і Unix-подібних операційних системах (до яких відноситься і Linux, а значить і заснований на ньому Android) рядовий користувач володіє правами Гостя, які дозволяють здійснювати звичні всім дії, такі як прослуховування музики, перегляду відео, ігор і тому подібного. Але Гість не має можливості видалити або яким-небудь чином модифікувати системні файли або розширити функціонал «операційки», це доступно виключно Адміністратору або, як його частіше називають, Суперкористувачу. Root (він же Суперкористувач) – це спеціальний аккаунт, власник якого має право на вчинення будь-яких операцій.

Види root-прав

  • Temporary root – тимчасові права. Даний тип видаляється відразу після першого ж перезавантаження «зеленого робота».
  • Shell root – постійні права, в яких, тим не менш, відсутня можливість вносити зміни в розділ system
  • Full root – сама «прокачана» версія root-прав. Дозволяє вносити зміни і в розділ system

Функціонал прав root

А тепер поговоримо докладніше про те, які конкретно можливості дає root (готуйтеся, список довгий)

  • Можна заморозити і відновити прошивку
  • Є можливість отримати додатки без реклами
  • Можна позбутися аудіофайлів і додатків, вбудованих виробником
  • Ви можете самі вбудувати аудіофайли та додатки (це означає, що з обліковим записом Гостя видалити їх буде неможливо)
  • Зміна зовнішнього вигляду операційної системи (мова не про банальну зміну тим оформлення, а про зміну дизайну кожної іконки на свій смак тощо), редагувати функціонал додатків
  • Збільшення терміну роботи від одного заряду до двох разів (проте, це може обернутися більш швидким зношуванням акумулятора)
  • Збільшення (розгін) і зниження тактової частоти процесора (знову ж таки, може обернутися меншим терміном його служби)
  • Розблокування графічного ключа
  • Створення власної прошивки

і так далі, і так далі, і так далі…

Звісно, прочитавши вищевикладене виникне питання: чому root спочатку не вбудовується на Android? Адже це так зручно! Обіцяний на початку відповідь на це питання складається з двох частин. По-перше, багато хто через незнання можуть редагувати системні файли так, що потім горя сорому наберуться (наприклад, змусити процесор працювати удвічі швидше, тим самим ризикуючи, що гаджет незабаром стане придатний виключно для забивання цвяхів). По-друге, як було сказано раніше, root дозволяє позбавлятися від реклами в додатках, а при її наявності Google отримує непогані гроші.

Негативні сторони root-прав

Частина з них була описана вище, але ті мінуси стосувалися радше умінь користувача, а тут будуть викладені об'єктивні.

  • Відсутність можливості офіційно оновлювати ОС (утім, це можна зробити вручну)
  • Відсутність фірмових фішок певної оболонки
  • Миттєве згоряння гарантії, оскільки root, як вже було сказано, Google не підтримується (хоча, воно досить ефемерно, адже якщо правильно видалити root, то довести, що він там був, практично неможливо)
  • Root погано уживається з антивірусними програмами, так що на смартфоні або планшеті доведеться, швидше за все, обходитися без них

Складнощі при отриманні root-прав

Практично всі топові виробники ставлять власні перепони, блокуючи так званий bootloader (завантажувач, що інструктує ядро Android для роботи в нормальному режимі; кожен апарат має свою версію bootloader). Це не дозволяє встановлювати змінені прошивки і прошивки власного виробництва. Розблокувати завантажувач можна, існує безліч способів, однак це тема для окремої статті.

Частина компаній і на цьому не зупинилася. На продукції НТС крім розблокування завантажувача треба ще й провести S-OFF (після установки root-прав, для того, щоб почати їх використовувати, доведеться ще і розблокувати розділ /system). Samsung поставила ще одну «лінію оборони» під назвою Knox, яку теж доведеться обходити. Не відстає і сам Google: з моменту релізу Anroid 4.3, в ядро Linux додали ще одну систему безпеки SeLinux (після установки root, вона пошкоджує необхідні для роботи з обліковим записом Адміністратора файли, а значить root-прав, фактично, немає)

Можливі проблеми після отримання root-прав

Так буває, що після рутирования (отримання root-прав) погіршується робота смартфона або планшета (баги, «виліт» додатків, відключення певних функцій). Рішенням таких проблем є скидання даних, він же «вайп». Зробити його дуже просто: заходите в налаштування > стирання та відновлення.

Також можна нерідко почути скарги недосвідчених користувачів про те, що при скачуванні root-прав дуже «обурюється» браузер Chrome, а потім йому починає вторити і комп'ютерний антивірус. Причина цього проста: root – це злам системи, що використовує її слабкі місця, і, звичайно ж, компанії Google подібне дуже не подобається (вище описано, чому), а комп'ютерний антивірус, бачить, що завантажувані програми призначені для злому і теж б'є тривогу.  Вірусів, насправді, немає, так що відключайте антивірус спокійно. Втім, на деяких сайтах можна підхопити вірус разом з root-правами, так що після отримання руту, все ж, краще просканувати комп'ютер на предмет наявності «непроханих гостей».

Як дізнатися, що отримання руту пройшло успішно

Питання актуальне, але не складне. Є цілих два шляхи.

  • Спосіб номер один полягає в тому, щоб в розділі /system/xbin шукати файл su. Якщо такий наявний, то процедура пройшла успішно (потрапити в розділ допоможе всіма улюблений файловий менеджер)
  • Спосіб номер два ще простіше: завантажити будь-який додаток, яке займається перевіркою наявності на пристрої root-прав (їх зараз чимало розплодилося)

Видалення root-прав

Інструкцій по установці root я не давав, бо це, все ж, злом, а сервісний центр давати список дій для подібного не має. А ось видалення це не стосується. Пройдемося ж з причин, за яких Вам може захотітися видалити Суперкористувача.

  • Як вже було сказано вище, апарат на Android може почати «лагати» після отримання руту. Тоді ж був запропонований і рецепт у вигляді «вайпа», але в тому разі, якщо це не допоможе, залишиться тільки знести root
  • Одного разу, коли гарантія ще не закінчиться, з гаджетом може щось статися, в чому Ви винні не будете. Тим не менш, наявність root (як було сказано раніше) відразу ж спалює гарантію, а з нею і гроші на ремонт. Отже, root потрібно видалити.
  • По Інтернету гуляє величезна кількість вірусів, а root з антивірусами, як відомо, не дружить. Інша справа, що ефективність антивірусів для Android викликає великі сумніви…

Способи видалення root-прав

Перший спосіб – через комп'ютер. Потрібно просто провести перепрошивку. Якщо після неї «глюки» не зникли, то зробити «вайп».

Другий спосіб – через додаток, що адмініструє root, якщо таке у Вас є. Знайдіть в меню пункт «повне видалення root» – і справа в капелюсі.

Третій спосіб полягає у завантаженні з Google Play одного з додатків, що займаються видаленням root вручну. Цей спосіб найбільш напружений.

Може так статися, що «лаги» все одно залишаться навіть після знесення Суперкористувача. Тоді після видалення root необхідно виконати наступні дії:

  1. Скиньте налаштування («вайп»)
  2. Відформатуйте пам'ять пристрою і, якщо є, карти пам'яті
  3. Перепрошити апарат (у разі, якщо зазначене вище виявилося марним)

Висновок

Root – це, за великим рахунком, той самий Jailbreak, тільки для Android. З тієї «незначною» різницею, що джейлбрейк нині, фактично, марний, а рут дійсно ефективний. Все ж, закрити можливості для злому на відкритому «зеленому роботі» куди як складніше, ніж на закритій iOS.