Типові ознаки поломки відеокарти ноутбука та методи правильного ремонту

Відеокарта - невід'ємна деталь ноутбука, що відповідає за візуалізацію, обробку та передачу графічних даних. Іншими словами, перегляд фільмів, зображень, робота в графічних редакторах, відеоігри неможливі без повноцінно функціонуючої відеокарти. Поломка відеокарти паралізує роботу ноутбука повністю. Тому якщо Ви зіткнулися з подібною проблемою необхідно якомога швидше звернутися до фахівців і не намагатися впоратися з несправністю своїми силами.

Не впевнені, що причина порушення в роботі ноутбука пов'язана саме з непрацездатністю відеокарти? Типові ознаки поломки відеокарти:

  • В процесі завантаження системи на екрані ноутбука видно різнокольорові точки або весь екран у смугах різного кольору і розміру;
  • В ході завантаження ноутбука на екрані з'являються артефакти (смуги, риски і квадрати);
  • На матриці ноутбука видно смуги різної товщини, які змінюють свій колір;
  • Зображення на моніторі спотворено; 
  • Після встановлення драйверів відеокарти система видає синій екран смерті (повідомлення про критичну системну помилку).

Насамперед, слід за допомогою кваліфікованої діагностики визначити характер поломки. Несправності в роботі відеокарти бувають двох видів - апаратного та програмного. Дуже важливо діагностувати проблему правильно, щоб не погіршити ситуацію ще більше.

Програмні несправності легко усунути, вони часто викликані неправильно встановленими драйверами та роботою програмного забезпечення. Якщо проблема пов'язана з помилками в роботі ПЗ, то слід спробувати перевстановити його. Те ж саме стосується драйверів відеокарти - можна видалити раніше встановлені та встановити нові. У разі якщо вищезгадані дії не дають бажаного результату, тоді можна спробувати перевстановити операційну систему.

Але якщо перевстановлення ПЗ, драйверів, операційної системи не допомогли, тоді, по всій видимості, Ви зіткнулися з несправністю апаратного характеру. Апаратні несправності є результатом технічних пошкоджень самої відеокарти або її елементів (кулера, конденсатора, контактів). Першим і основним ознакою апаратної поломки відеокарти є відсутність на моніторі зображення, що супроводжується спеціальним звуковим сигналом BIOS.

Кустарні методи на кшталт «прогріти відеокарту в духовці при температурі не вище 200 градусів» або «прогрів відеокарти спеціальним паяльним феном» не принесуть Вам бажаного результату, навпаки, погіршать несправність та зроблять відеокарту неремонтопригодной. Заміна ж самої відеокарти може обійтися власнику ноутбука в круглу суму. Оптимальним рішенням, яке допомагає у 100% випадків, є заміна відеочіпа. В цілому, процедура заміни відеочіпа досить витратна, оскільки, крім вартості нового відеочіпа, слід враховувати вартість пайки BGA-мікросхеми, розбирання, збирання та чищення. Мережа сервісних центрів «Технарі» візьметься за ремонт відеокарти, оперативно та якісно здійснить усунення неполадок будь-якого ступеня складності.