Як налаштувати оптимальне зображення на телевізорі?

Незалежно від розміру екрана кожен власник рідкокристалічного (LCD, LED) телевізора бажає отримати максимум якості від телевізійного зображення. Для того, щоб наблизитися до еталонних показників формату, яскравості, контрастності, кольору і фокусу ми будемо використовувати різні тести експертів від Burosch.

Створені ними тести використовують у всьому світі для того, щоб оцінити якість зображення, що видається екраном ТВ. Дані тести та інструкції по налаштуванню підійдуть тільки для рідкокристалічних (LED, LCD) телевізорів, не старше 10 років. 

А потрібно настроювати екран? Хіба про це не подбав виробник?

Частково, це правда. Великі обсяги виробництва не дозволяють виробникові виконати тонке налаштування екрану, будь то Samsung, LG, Sony, Toshiba, Sharp. 

Не останню роль відіграють умови роботи телевізора. Вони завжди будуть різними: джерела сигналу різні, ТВ встановлений на різній висоті, відстань до ТВ різна, освітлення приміщення відрізняється та ще дуже багато аспектів. Тому налаштування зображення немає сенсу проводити, ні на заводі виробнику, ні в магазині, а необхідно робити це вдома, в тому місці де буде встановлено ТВ.

Складно налаштувати ТВ правильно? Мені знадобиться допомога майстра?

Досягти правильного відображення картинки, не складніше, ніж виконати налаштування каналів. Це займе не більше 20 хвилин вашого часу. Для того, щоб ваш телевізор радував око, вам знадобиться тільки підігнати налаштування зображення так, щоб тестові картинки правильно відображалися на екрані. Як саме має бути "правильно" ви побачите нижче. Тестові картинки підібрані експертами так, що після установки ви зможете насолодитися будь-якими сценами по яскравості, кольору, чіткості та контрасту.

Детальніше про тестові зображення

Кожна окремо взята картинка, служить для установки одного параметра. У тесті від Burosch присутні:

  • Картинки для налаштування п'яти основних параметрів: формату, яскравості, контрасту, кольору і фокуса.
  • Картинки з тестовими зонами для одночасної установки декількох параметрів
  • Картинки для професійного калібрування
  • Кілька реальних картинок для перевірок

Тестові зображення для кожного параметра

Використовуються для підгонки єдиного параметра. Після установки цього параметра, потрібно перейти на іншу картинку і виконати регулювання іншого параметра.

Тестові картинки з кількома тестовими зонами

Застосовуються, коли потрібно налаштувати швидко або, коли налаштування виконує недосвідчений користувач. На таких зображеннях можна налаштувати п'ять основних параметрів відразу.

Як відобразити тестові картинки на ТБ?

Для виводу тестових зображень на екран, використовуйте USB-накопичувач (попередньо записавши на нього файли з архіву), якщо ваш телевізор забезпечений USB – входом, якщо ж вхід USB відсутній – виводьте на екран зображення з вашого пк / ноутбука. 

Завантажити архів з файлами можна за цим посиланням. Збережіть цей файл і розпакуйте його. Запишіть розпаковані файли на USB флешку, а потім вставте її у відповідний роз'єм ТВ. 

Приступаємо до налаштування екрану

У першу чергу потрібно вибрати джерело сигналу на пульті. 

Для цього натисніть клавішу Source або Input і виберіть джерело зображення: USB флешку (або відповідний HDMI вхід, якщо передаєте з ПК/ноутбуку).

Далі необхідно увійти в меню телевізора: для цього натисніть кнопку меню на пульті і перейдіть до налаштувань зображення. У різних виробників кнопка меню називається по-різному: це може бути Settings, Options, Menu. На картинці нижче найросповсюдженіші пульти. 

Якщо у вас виникнуть складнощі з входом в меню – в інструкції до телевізора можна знайти опис цієї процедури більш точно, конкретно для вашої моделі. Коли ви ввійдете в меню, ви побачите приблизно наступне:

Далі вам належить вибрати, яким шляхом піти: взяти універсальну картинку (швидше) або налаштувати кожен параметр відповідної картинки (якісніше).

Налаштування формату екрану

Щоб формат був налаштований правильно – необхідно відключити в меню функції масштабування (оверскана, апскейла).

Налаштування яскравості

Правильне налаштування яскравості досягається, коли всі градації сірого кольору чітко видно на тлі чорного. Для цього рухайте клавішами пульта повзунок параметра яскравості в меню до тих пір, поки всі градації сірого стане видно.

Налаштування контрастності

Правильне налаштування контрастності схоже, з налаштуванням яскравості, відрізняється лише тим, що тепер фон не чорний, а білий. Правильним буде варіант, коли ви побачите всі градації сірого кольору на білому тлі. Для цього рухайте клавішами пульта повзунок контрасності в меню до тих пір, поки всі градації сірого стане видно.

Налаштування кольору

Налаштування насиченості кольору та кольорової температури виконується по відтінку людської шкіри. Для того, щоб отримати правильні настройки кольоровості знадобиться тестовий малюнок із зображеними на ньому жінками. У них різний колір шкіри, тому підлаштовувати регулятори потрібно так, щоб шкіра виглядала природно. Для цього рухайте клавішами пульта повзунок кольоровості в меню до тих пір, поки всі обличчя не стануть виглядати натуральними.

Налаштування фокусу

Налаштування різкості необхідно виконувати після точного налаштування формату, яка описана вище. Щоб екран телевізора видавав чітке зображення на тестовій картинці необхідно домогтися максимально точного відображення перетинів і ліній. Для цього рухайте клавішами пульта повзунок фокус (різкість) у меню до тих пір, поки все перетини не стануть видні.  

Завершивши ці налаштування вийдіть з меню, вийміть USB флешку, вмикайте будь-який фільм або ТВ-програму. Після цих налаштувань ваш телевізор готовий для приємного перегляду відео будь-якого змісту: від динамічних бойовиків до документальних фільмів про природу.