Коротко про Intel Optane Memory

Технології зберігання інформації в електронному вигляді вже давно стали невід'ємною частиною нашого життя, але повернемося до витоків.

Походження

Розвиток цього відгалуження комп'ютерних технологій до сучасного рівня зайняло дійсно тривалий проміжок часу: від нероздільної до ієрархічної системи. Нероздільна пам'ять, що існувала в далеких роках 20го століття, була простою, як олівець, просто інформація, незалежно від її важливості зберігалася на одному рівні, ставая в «чергу» на обробку.

В ієрархічної системі інформація ділиться по пріоритетності і знаходиться на різних рівнях обробки, завдяки чому прискорюється процес її обробки.

Так от, багаторівневі накопичувачі були винайдені сорок років тому компанією StorageTek. Це був перший SSD накопичувач (напівпровідниковий накопичувач сучасного типу (заснований на RAM-пам'яті)). Але на той момент для простих смертних було практично нереально скористатися подібними благами технологій, в силу їх ціни.

Близько десяти років тому був випущений Intel X25-M з максимальним об'ємом до 80гб. За них на той момент просили близько 10$ за гб. Але розвиток не зупинялося і завдяки непоганому попиту і, як наслідок, конкуренції, їх ціна зменшилася, а якість і обсяг збільшувалися. Тим не менш, багатьом все одно елементарно не вистачало грошей, так що розробка альтернатив не зупинялася. Альтернатив було представлено багато, однією з них стало кешування, назване маркетологами Smart Response

Еволюція

В принципі, Smart Response виконувала функцію об'єднання вінчестери і SSD-накопичувача в один масив, створюючи подобу RAID1 (дзеркала), з однією лише різницею – вся інформація залишалася на вінчестері, а на накопичувач потрапляла тільки та інформація, яка визначалася як «гарячі дані», тобто те, що використовувалося дуже часто: системні файли, бібліотеки та інші файли.

Правда, на практиці це ставало мінусом, тому що для визначення цих «гарячих даних» потрібен був постійний контроль та аналіз інформації, що, природно, уповільнювало роботу і призводило до регулярних помилок. Тепер же технологія змінилася практично у всьому і подобу дзеркала більше не створюється, але створюється враження RAID0.

При переході в режим роботи Optane Memory і контролер, і накопичувач переходять на особливий режим, в якому інформація, яка потрапляє на накопичувач за замовчуванням вже не знаходиться на вінчестері, а потрапить туди тільки при витісненні в зворотному напрямку.  тобто все це стає схожим на роботу SSD і вінчестера окремо, але дані переносяться автоматично. Ця нова технологія поширюється тільки на Intel Optane Memory 32 GB (на даний момент — це максимум), користувачам 16ті гігабайтного пристрою доступна тільки технологія постарше. 

Як можна було помітити, Smart Response і Optane Memory, незважаючи на всю схожість у своїй роботі, кардинально відрізняються.

Сумісність

Ще до виходу на ринок чіпсетів Intel двохсотої серії всі говорили, що обмеження щодо їх використання встановлюють занадто вузькі рамки для користувача: процесор Соге сьомого покоління, Windows 10. Але, особливий режим роботи вимагає особливих умов і від цих обмежень нікуди не дітися...  По суті, для їх використання, все що треба – це слот М. 2, підключений до чіпсету, хоча і звичайний слот для карт разом з перехідником підійде. 

Слоти М. 2 популярнішими ставали ще до виходу нових чіпсетів і присутні в багатьох сучасних платах. На найкращих платах часто їх може бути декілька, що дає можливість спорудження потужної системи з швидких флеш накопичувачів, звичного вінчестера і Intel Optane Memory для прискорення. Для геймерів це суттєвий плюс: сучасні ігри займають десятки гігабайт і пам'ять звичайного SSD накопичувача віддавати їм шкода, а часто і неможливо, тому прискорення вінчестера тут дуже до речі.

З сумісністю Smart Response все набагато сумніше. Спочатку підтримував цю систему тільки чіпсет Intel Z68, один з найкращих, але… не дуже потрібний. Через рік вийшли Z77 та H77, теж дорогі.

Додатковим незручністю Smart Response було те, що вона працювала тільки в RAID-режимі контролера. Тому при установці ОС потрібно було завантажити драйвер, а кешування додати вже після налаштування конфігурації. Було набагато зручніше просто встановити додатковий SSD.

З Optane Memory досить просто вказати в BIOS Setup відповідний режим після покупки і установки накопичувача.

Отже, технологія Optane Memory практично всім відрізняється від попереднього не настільки вдалого аналога Smart Response. Її розробники подбали про обеспечивании кешування для прискорення роботи вінчестера. І все ж таки нову пам'ять Intel піарити необхідно, т. к. для звичайних SSD такий варіант не дешевий. В майбутньому все вирішить потреба, якість роботи і зростання пам'яті і продуктивності.