Профілактика кавоварки своїми руками

Більшість з нас починає свій день з чашки ароматної кави. Зустрічі, переговори доповнюємо улюбленим гарячим напоєм. На сьогоднішній день є велика кількість видів кави та кавових напоїв, які можна спробувати не тільки в ресторані, кав'ярні чи барі, але й у себе вдома. 

Магазини електротехніки пропонують великий вибір професійних кавових машин і кавомашин для домашніх умов. Використовувати автоматичну кавоварку будинки зручно і комфортно, а це значить, що без профілактики і правильного обслуговування не обійтися. Цей апарат не виняток і може зламатися в самий невідповідний момент.

Правильна експлуатація – запорука здорової кавомашини і смачного напою

Щоб уникнути серйозної поломки, кавомашину потрібно правильно експлуатувати і вчасно обслуговувати. Головна умова гарної роботи апарату:

  • Застосовувати за призначенням і не плутати контейнери.
  • Потрібно використовувати тільки якісну зернову каву.
  • Не сипати вже мелену каву у відсік для зерен, щоб не вийшла з ладу кавомолка.
  • Не вимикати машину під час роботи і не перевантажувати.
  • Підключати до мережі за допомогою мережевого фільтра, щоб при коливаннях електрики не згоріла електросхема.

В цілях діагностики в домашніх умовах обов'язково потрібно звертати увагу на всі фактори роботи кавомашини. Часто невеликі зміни в роботі апарату можуть призвести до серйозних наслідків.

Що кажуть виробники кавових машин?


Найчастіше в домашній кавомашині можна помітити зміну смаку напою, він став більш або менш міцний, вода накопичується на дні контейнера, з'являються сторонні звуки. Зазвичай інформація про дрібні несправності вказується виробником в інструкції по експлуатації. Також виробник завжди вказує методи профілактики, щоб машина довше служила і рідше ламалася. 

Дуже важливою і обов'язковою процедурою в експлуатації кавоварок – не допустити утворення накипу, так як велика її кількість здатна зіпсувати апарат.  І яку б очищену воду ми не використовували, звичайно крім дистильованої, через деякий час з'являється жорсткий сольовий осад, який не тільки впливає на роботу кавомашини, забиває трубки, але і псує смак напою. Тому потрібно регулярно проводити чищення машини.

Коли кавомашина дозріла до чищення?


В залежності від типу машини чищення можна зробити звичайною водою з-під крана або миючими засобами. Найпростіший і рекомендований професіоналами спосіб це спеціальне засоби для чищення кавоварок, які можна купити в будь-якому магазині. Як же зрозуміти, коли чистити апарат? Усі кавоварки мають індикатор, кнопку або екран в залежності від моделі і ось коли щось з цих індикаторів засвітилося, значить пора чистити. Також треба знати, що є машини з автоматичною очисткою і без неї, тобто з ручним режимом очищення.

Приступаємо до чищення


Якщо ваша кавова машина з автоматичною очисткою, то після того як ви залили кислоту в контейнер для води і увійшли в режим очищення спеціальною кнопкою, то машина буде зливати кислоту самостійно десь раз на хвилину до того моменту поки не зіллє всю рідину з контейнера. Якщо ваша кавова машина з ручним режимом очищення тоді ми робимо все також як описано вище, але злив кислоти ми робимо вручну, використовуючи кнопку вкл/викл. 

Дуже важливо пам'ятати, що для очищення кавових машин з ручним режимом, перед процедурою очищення апарат повинен бути повністю охолоджений. Процес очищення вручну робимо з інтервалом приблизно 5 хвилин, щоб кислота довше впливала на накип. Після того як кислота вся пройшла через машину, обполіскуємо простою водою кілька разів і користуємося далі. Щоб здешевити очищення є варіант використовувати лимонну кислоту, але існує думка, що така кислота роз'їдає прокладки, тому її застосування дуже небажано.

Як продовжити життя кавомашині після чистки?


Кавомашина - це не простий прилад, що складається з електронних модулів, механічних блоків і гідравлічної системи з високим тиском гарячої води і пари. Іноді досить складно в домашніх умовах визначити стан кавоварки і з'ясувати що сталося. Для того щоб машина служила довго їй потрібно:

  • регулярне обслуговування,
  • правильне налаштування,
  • очищення від кавових масел,
  • заміна фільтрів,
  • перевірка електроізоляції, ущільнювачів,
  • промивання гідросистеми.

І все ж, якщо ваш апарат вийшов з ладу обов'язково зверніться до професіоналів, які швидко і якісно виконають роботи будь-якої складності і проведуть точні операції.

Привозьте вашу машину в сервісний центр. Тут вашій кавомашині швидко і якісно зроблять діагностику, проконсультують і відремонтують. Також можна отримати консультацію онлайн.