Як заощадити при складанні ПК?

О, як же актуальне (а іноді і болісне) це питання для всіляких гіків і геймерів. Не перше десятиліття вони відстежують вихід нового «заліза», щоб потім із захватом порівнювати характеристики і продуктивність з попереднім поколінням і підраховувати, де і на чому можна заощадити при збірці. Саме так пояснили б гіки слово «кайф» індіанцю з анекдоту.

Але ПК купують не тільки гіки, а й звичайні користувачі, багато з яких навіть не замислюються про складання комп'ютера своїми руками. Дійсно, компанії-виробники зараз роблять все можливе, щоб створити оптимальний гаджет самим. Це не кажучи вже про те, що жорстока конкуренція сильно знижує ціни на готові комп'ютери. Так чи є сенс витрачати час і зусилля на складання ПК? 

Нехай покупка готового пристрою і здається кращим рішенням, але, незважаючи на падіння цін, зібрати комп'ютер самостійно все ще менш затратно, адже ціни падають і на комплектуючі. Зміна ситуації у найближчому майбутньому не передбачається. До того ж, не варто забувати, що бренд неабияк збільшує ціну готової машини.

Типи персональних комп'ютерів і способи економії

Отже, з «варто?» розібралися, тепер черга питання «як?». Так як же все ж таки заощадити на збірці ПК?

Головне – відповісти на очевидне питання «навіщо?» Навіщо, для яких цілей Вам потрібен комп'ютер? Визначившись з цим, досить легко можна буде зрозуміти, на чому можна заощадити при збірці. В залежності від потреб споживача ПК можна розділити на три види. Пройдемося по них.

«Роботяга»

Під цей тип підпадають комп'ютери для роботи з офісними програмами та інтернетом. Вони вимагатимуть найменше витрат, оскільки завдання ставляться перед ним найменш ресурсомісткі. Складання подібного пристрою обійдеться в кілька тисяч гривень. Тим не менш, слід пам'ятати, що технічний прогрес йде семимильними кроками, а тому незабаром навіть такі елементарні завдання можуть почати вимагати куди більших потужностей. Так що, щоб уникнути занадто швидкої зміни комп'ютера (а значить і нових витрат), збирати ПК з зовсім вже давніх деталей не варто.

На чому можна заощадити

Основна економія в даному випадку виходить на материнській платі. Для перегляду фільмів та інших цілей «роботяги» дорога «материнка» не потрібна. Економія на інших комплектуючих може потім вилізти боком, особливо у випадку з процесором. Втім, даний тип комп'ютера менше всього підходить для збірки. Потрібно серйозно подумати, наскільки багато вийде заощадити і чи не простіше купити вже зібране пристрій.

«Середняк»

До цього виду відносяться гаджети, які ще недавно прикрашали столи вищезазначених геймерів. Тепер вони, на жаль, уже застаріли в очах найбільш просунутих ігроманів, оскільки вже не тягнуть новітні продукти ігрової індустрії на максимальних налаштуваннях. Тим не менш, майже всі ігри на них спокійно запускаються і якщо трохи менша фотореалістичність графіки Вас не турбує, то такий комп'ютер для Вас.

На чому можна заощадити

Найбільша економія виходить на відеокарті. Ринок рясніє відеокартами і знайти оптимальну за ціною і якістю не складе великої праці. «З коробки» можна отримати не те, що потрібно, з досить високою ймовірністю. Процесор також можна знайти більш дешевий, але не багатьом менш продуктивний, ніж пропонуються в готових пристроях. На іншому особливо економити не варто, інакше проблем потім не оберетеся (особливо це стосується оперативної пам'яті). При самостійній збірці гаджета даного типу можна заощадити 20-25 відсотків.

«Просунуті»

З цим видом, думаю, все ясно: ПК для тих, кому хочеться грати в найсучасніші ігри на максимальних налаштуваннях. Відповідно, потрібні самі «топові» комплектуючі й самі серйозні витрати.

На чому можна заощадити

Серйозної економії на одному-двох компонентах, як у випадку з попередніми типами, тут не вийде. Економити доводиться на всьому, але по трохи. Часу і сил це забере чимало, але результати більш ніж гідні того. Як відомо, виробники ігрових комп'ютерів найбільші любителі задирати ціну, а тому складання своїми руками може зберегти до половини коштів!

Висновок

У підсумку все просто: чим більш серйозні завдання Ви ставите перед своїм ПК, тим більше грошей ви зможете заощадити при його самостійній збірці, однак для цього доведеться витратити набагато більше часу, ніж для купівлі готового пристрою.