Еволюція USB

Кабель USB-C (Thunderbolt 3) – DisplayPort забезпечує огрумную пропускну зовсім недавно вийшов на ринок. Унікальність цієї технології полягає в можливості перенесення зображень і відео в дозволі 5К. Справа в тому, що на початку цього століття ця технологія була такою ж фантастикою, як і освоєння інших планет.

Але технології сьогодні розвиваються настільки швидко, що ми й близько не можемо знати, якими технологіями будемо користуватися в наступному десятилітті, не кажучи вже про технології, якими будуть користуватися після нас.

Давайте зануримося в історію і згадаємо, як з'явилася і розвивалася технологія USB (Universal Serial Bus).

Чим є технологія USB?

Дослівно її назва перекладається, як «універсальна послідовна шина». Ця назва могла б викликати тільки сміх 40 років тому, 25 років тому сміх викликала б тільки перша частина назви, але зараз ми користуємося терміном USB у повсякденному житті, нехай і не всі знають значення цієї абревіатури.

У 90х роках універсальність зовнішніх пристроїв була чимось з розряду фантастики. Для підключення комп'ютерних миші і клавіатури потрібен був інтерфейс PS-2, для інших пристроїв – порти всіляких видів. Над винаходом чого-небудь універсального ламали голову роками, але всі ці спроби не приводили ні до чого, крім розчарувань або ж появи нових видів портів.

USB 1.0

У 1995 році, зусиллями декількох компаній, нарешті був створений перший в світі універсальний інтерфейс USB 1.0. Це був колосальний успіх!

Ця подія повністю перевернуло всю комп'ютерну індустрію. Поступово кількість всіляких портів меншало і меншало через їх непотрібність. Завдяки цьому розміри самих ПК зменшувалися не по днях, а по годинах.

Але ця технологія стала чудовим винаходом не тільки для ПК. Вона також зробила неймовірний поштовх у розвитку смартфонів і планшетів, завдяки mini - і micro usb. У пізніх версіях (1.1) швидкість досягала 12 Мбіт/секунду.

USB 2.0

У 2000 році був розроблений USB 2.0.

Він став новим стандартом і став таким же проривом, як і його стара версія, завдяки появі «флешок». Тепер, крім величезного зручності при користуванні зовнішніми пристроями і заміщення інших видів портів, з'явилася також можливість витіснення дисків з ринку переносних накопичувачів.

Головними перевагами флешок перед дисками стали:

  • швидкість перенесення інформації
  • багаторазове використання (це стало потрясінням для користувачів, особливо враховуючи те, що флешки ламаються-то не так вже й часто)
  • потенційні можливості через те, що ми досі не знаємо, до яких показників доросте обсяг пам'яті USB-накопичувачів.

Ще одним плюсом, але не таким значущим, з-за того, що люди ще довго не могли звикнути до нього, стала можливість «гарячої» установки. Іншими словами, ви могли встановити програму на комп'ютер, і для того, щоб ця програма працювала, вам зовсім не потрібно було перезавантажувати ваш ПК.

Швидкість досягала позначки в 480 Мбіт/секунду.

USB 3.0

У 2013, з виходом USB 3.0 технологія повністю розкрила всі свої можливості і відкинула всі обмеження.  Швидкість була феноменальною на той момент, а з виходом версії 3.1 швидкість зросла ще в кілька разів, до 5 Гбіт/секунду.

Тепер користувачі могли обмінюватися інформацією настільки швидко, що цілі галереї фотографій у високому дозволі, відео в роздільній здатності 1080р і музика в lossless-формати передавалися за лічені хвилини.

Ще одним нововведенням стала можливість використання інформації прямо з флешки, не викачувавши її на пристрій відтворення.

USB-C

У тому ж 2013 році з'явився USB-C, досить популярний зараз. Його переваги полягають в компактності. Вставляти його можна будь-якою стороною. 

Крім того, він досить універсальний, оскільки може одночасно заряджати, передавати дані, використовуватися пристроєм для відтворення інформації і підтримувати доступ в Інтернет. Так само його універсальність полягає в тому, що він підходить не тільки для пристроїв Microsoft і Google, але й для техніки компанії Apple.

Швидкість передачі інформації в залежності від покоління

  • USB 1.0 — до 1,5 Мбіт/с 
  • USB 1.1 — до 12 Мбіт/с 
  • USB 2.0 — до 480 Мбіт/с 
  • USB 3.0 / USB 3.1 Gen 1 — до 5 Гбіт/с 
  • USB 3.1 Gen 2 — до 10 Гбіт/с